Tips om duurzaam de ramen te wassen

Ramen zemen is een verassend licht huishoudelijk taakje dat veel resultaat opbrengt. Opeens zijn je ramen weer harstikke schoon & fris en ziet de buitenwereld er weer zonnig uit. Toch is dit een klusje wat niet veel wordt geklaard, wellicht omdat de meeste mensen niet weten wat voor plezier je hieruit kan halen. Daarom hier een kort stappenplan om je ramen te wassen: 

  • Wat je nodig hebt is een emmer met handwarm water en een scheut schoonmaakazijn, wat goede microvezeldoekjes of spons en zeem. Ook kan de ramentrekker natuurlijk niet ontbreken. 
  • Verder heb je alleen bij echt vieze ramen een glasreiniger of gewoon een allesreiniger in een spuitfles nodig. 
  • Begin daarna bij het de vensterbanken: leeg deze helemaal. 
  • Spuit vervolgens op de vieze plekken schoonmaakmiddel  en boen het raam met een natte microvezeldoek of spons. Boen extra op plekken zoals vogelpoepvlekken!
  • Droog vervolgens het raam met een doek, of liever met de systematische lange halen van een trekker. Maak de trekker na iedere haal wel weer droog met de zeem. Droog ook de natte plekken langs de ramen en op het vensterbank goed af.
  • Herhaal dit klusje aan beide kanten van het raam.
  • Na het ramen zemen kan je net zo goed ook even snel de kozijnen en vensterbanken meepakken met een vochtig doekje en wat allesreiniger

 

Toch wat natuurlijker ramen zeemen?

Om eerlijk te zijn is schoonmaken niet het aller duurzame klusje in huis.. Vooral producten die vluchtige organische stoffen bevatten, zoals bepaalde spuitbussen en glasreinigers, kunnen beter vermeden worden. De belangrijkste voorschriften voor milieuvriendelijk poetsen zijn: gebruik niet teveel warm water, doseer het schoonmaakmiddel goed en gebruik ecologische schoonmaakproducten (zoals die van GreenClean!). Bij andere schoonmaakklusjes naast ramen lappen zijn deze richtlijnen ook erg belangrijk om in acht te nemen. Is dit je toch nog niet groen genoeg en wil je op een volledig natuurlijke manier je ramen poetsen? Volg dan deze tips op:

  • Kraakheldere ramen krijg je op deze manier: pel een ui en snijd de groente in 4 stukken en gooi het vervolgens in een emmer met water. Gebruik het ui-water om je ramen mee te zemen en voilà! Super heldere ramen! 
  • Strepen op de ruit? Veeg dan je ramen droog met een prop van oude kranten en je krijgt een streeploos resultaat.  

P.S. als je in een flat woont is het handig om toch gewoon een glazenwasser te bellen van een schoonmaakbedrijf dat lekker groen reinigt 💚.