Poetsmuziek

Schoonmaken, poetsen, boenen, schrobben, wassen, stofzuigen, ramen lappen, opruimen en reinigen.. Het zijn klusjes die de meeste mensen eigenlijk niet graag willen uitvoeren. Maar hoe je het ook wend of keert, iedereen krijgt met deze klusjes weleens te maken. Om jezelf toch zover te krijgen om die saaie schoonmaakklusjes uit te voeren helpt het om muziek op te zetten. Denk aan ‘’I Want To Break Free…” van Queen! 

Een zoektochtje op youtube en spotify laat zien dat er een enorme variatie is in muziekstijlen bij het schoonmaken. Het enige wat overeenkomt is dat de muziek vaak HARD aan staat. Blijkbaar helpen dreunende bassen, mooie pianomuziek en lekkere meezingers menig mens door, toch wel saaie, vervelende en misschien zelfs geestdodende, schoonmaakklusjes. Een goede playlist voorkomt dat een geplande poets sessie halverwege in het water valt, doordat je afgeleid raakt door de rommel of andere bezigheden (urenlang scrollen op je telefoon). Dus zet een goede playlist op, stel jezelf een schoonmaakplan op, leg je telefoon en andere afleidingen aan de kant en begin met poetsen! Je zal zien dat wanneer de klus geklaard is, je niet alleen beter voelt over het schone huis, maar ook over jezelf. Een schoon huis kan namelijk een gunstige invloed hebben op zowel je mentale als op je fysieke gesteldheid. 

De reden dat het schoonmaken een stuk beter gaat wanneer de boxen hard aan staan, heeft te maken hoe het menselijk brein op muziek reageert. Zo bleek dat mensen langer & beter hun handen te laten wassen met de juiste muziek. Gehele playlisten stonden vol liedjes met refreinen van ongeveer 20 seconden:  precies lang genoeg om grondig je handen te wassen! Muziek wordt in de oren omgezet in elektrische signaaltjes die via de zenuwen in het emotiegebied van hersenen komen. Dit ligt ook vlak bij de motorische gebieden. Het gevolg hiervan is dat zodra je emotie voelt bij een nummer, niet alleen het emotie gedeelte van je hersenen wordt gestimuleerd maar ook je motorische gebieden. Hierdoor krijg je de neiging om mee te bewegen. Een muziek prikkel stimuleert de lange afstands banen in de hersenen en draagt bij aan de ontwikkeling van het brein. In andere woorden: de verbinding tussen de verschillende functiesystemen in de hersenen wordt gestimuleerd door muziek. Dit kan er dus ook voor zorgen dat je daadwerkelijk beter kan schoonmaken met muziek op dan zonder. Dus zet je favoriete lijst op en ga aan de slag! Wij hebben voor jou speciaal een Poets Muziek Spotify Lijst gemaakt! 

De vraag is natuurlijk op welke muziek boen jij het best? Laat het ons weten door te reageren op onze instagrampost!