Tandenpoets plastic weg

Stel jezelf eens deze vraag: Wat is het eerste én laatste voorwerp wat je aanraakt op een dag? Dan bedoelen we niet je telefoon (good guess), maar inderdaad, de tandenborstel! Een alledaags voorwerp die je waarschijnlijk zonder na te denken elke dag gebruikt en als het goed is om de 3 maanden vervangt. Bij het vervangen gooien de meeste mensen de oude borstel weg en kopen een nieuwe borstel om je tanden in tip top shape te houden. Daar zit nu helaas het probleem… Dit jaar zullen, net als de jaren daarvoor, miljarden plastic tandenborstels worden weggegooid en worden geproduceerd. Op deze manier wordt jouw onbeduidende tandenborstel een onderdeel van het plastic probleem op aarde.. 

Hoe is het zover gekomen dat bijna iedereen een (plastic) tandenborstel in bezit heeft? En misschien wel betere vraag, hoe kan je ervoor zorgen dat je tandenborstel niet meer bijdraagt aan een van de grootste problemen van deze eeuw? Eigenlijk is plastic bij een tandenborstel tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Het is nu zelfs zo dat het vrijwel onmogelijk is om je tanden te poetsen zonder dat de borstel een of ander plastic onderdeel bevat.. In het artikel Plastic: wat is het probleem nou eigenlijk kwam al naar voren dat plastic niet of amper afbreekt. Dit betekent automatisch dat alle tandenborstels van plastic die ooit zijn gemaakt nu nog steeds hoogstwaarschijnlijk ergens in de wereld rondzwerven als afval… 

Tandzorg is door de eeuwen heen altijd wel van toepassing geweest, alleen bestonden de materialen van oudsher uit natuurlijke bestandsdelen. Pas toen plastic in het spel kwam ontstond er een probleem. Er is veel gebeurd in de geschiedenis van de mens, voordat de tandenborstel een doodgewoon object in iedere badkamer zou worden. Zo kwam het idee van tandartsen op een gegeven moment dat slechte tanden stonden voor symptomen van ziekten, slechte voeding en gebrek aan goede persoonlijke hygiëne. Het gevolg hiervan was dat de vraag naar tandenborstels flink omhoog schoot. Tegelijkertijd kwam ook de productie van een onverwoestbaar en veelbelovend nieuw materiaal op gang: plastic. In 1938 kwam een Japans overheidslaboratorium met een fijne, zijdezachte en flexibele substantie genaamd nylon. Dit niet-afbreekbare materiaal bleek de perfecte vervanging te zijn voor dure en broze borstelharen van een everzwijn. Zo begon dus in hetzelfde jaar het bedrijf Dr. West’s Miracle-Tuft Toothbrush tandenborstels te maken met nylon haren. Bij de productie werd vooral gekeken naar de voordelen, het synthetisch materiaal nylon is 100% waterproof, heeft meer schoonmaakkracht en veel langere levensduur dan de ouderwetse borstelharen. Vanaf dat moment worden er in grote getallen plastic tandenborstels geproduceerd, gebruikt en weggegooid. Een ontwikkeing die we nu proberen te veranderen, juist vanwege de lange levensduur van de plastic producten. 

Wees gerust, jij kan ook voor verandering zorgen door te kiezen voor een tandenborstel met een verwisselbare kop. Kijk in onze webshop voor meer duurzame alternatieven in de badkamer!