Kopje koffie?

Wist je dat wij in Nederland een van de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn? We drinken gemiddeld 8,4 kg koffie weg per persoon per jaar. Dat zijn 4 koppen koffie per dag! Het is dus niet voor niets dat koffietentjes nu als paddenstoelen uit de grond schieten. Of dat de uitspraak ‘Bakkie pleur’ (wat vertaald kopje koffie betekent) in Noord-Holland tot leven is geroepen, door de grote koffieleuten die we zijn geworden. Maar hoe makkelijk en lekker de koffie uit de barista tentjes ook mogen zijn, de meeste mensen kiezen er toch voor om te thuis te genieten van hun kopje koffie. Dit heeft misschien te maken met de Nederlandse zuinigheid… Een bakkie thuis blijft toch vaak vele malen goedkoper dan buitenshuis!  

De meeste koffie die gedronken wordt in Nederland is afkomstig uit een filter koffiezetapparaat of een koffiezetapparaat voor filter pads, volgens het nationale koffie- en theeonderzoek. Iedere bezitter van een koffiezetapparaat is waarschijnlijk maar al te bekend met het ontkalking symbool, iets wat net als met een waarschuwingssymbool in de auto, eigenlijk niet te lang kan worden genegeerd. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van de koffie! Want het geheim van een lekker bakkie pleur zit niet alleen in de beste bonen, maar ook hoe schoon en hoe kalkvrij het apparaat is. De gesteldheid van de koffiemachine is uiterst belangrijk, niet alleen voor de smaak, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Hoe beter het onderhoud is van een apparaat, hoe langer het koffie kan blijven zetten. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. De productie voor een nieuw koffiezetapparaat is namelijk erg milieubelastend. Dus de volgende keer wanneer de koffie wat minder smaakt, is het eerst even tijd voor een grondige schoonmaak, en dan pas een internet zoektocht naar een nieuwe! 

Goed schoonmaken kan met koffiemachine ontkalkers, let alleen wel op de keuze van het middel! Niet alle schoonmaakmiddelen kunnen voor elk koffiezetapparaat gebruikt worden (om over de zeepsmaak in een kopje, bij onjuist gebruik, maar te zwijgen). Het beste is om een ontkalkingsmiddel te kiezen die bestaat uit biologisch afbreekbare stoffen én die geur- en smaakvrij is, zoals de Ecozone Koffiemachine Ontkalker

Om de machine perfect schoon te krijgen is het handig om deze instructies op te volgen:

  • Gebruik 100 ml ecozones-ontkalker.
  • Leeg alle koffie en haal zo nodig de filters uit de machine.
  • Giet 100 ml koffiemachinereiniger in het waterreservoir en vul de tank met water.
  • Spoel de machine met de oplossing door het aan te zetten
  • Laat het middel een nacht inwerken.
  • Maak de volgende ochtend het waterreservoir (en de lekbak) leeg en vul het waterreservoir met schoon water.
  • Laat de machine 3-4 keer doorlopen met schoon water en je bent klaar om te gaan.

 

Probeer het uit en je zult proeven hoe goed de koffie uit jouw machine kan zijn! Nu kan je weer ongestoord barista-at-home koffie recepten uitproberen. Of heerlijk weer van een kopje espresso genieten!