Holy trinity: Soda, Azijn en Groene Zeep

Soda, Azijn en Groene zeep. Met deze drie kan je vrijwel alles poetsen. De middelen maken geweldig schoon, zijn makkelijk in gebruik, weinig milieubelastend en spotgoedkoop. Voor wie dit poetsmateriaal te weinig vind of voor wie dit een beetje te hoog ‘Oma-weet-het-beter’ gehalte heeft: Neem een kijkje in onze webshop voor leuke alternatieven. Maar als je hier mee leert schoonmaken, kan je jezelf een échte milieubewuste schoonmaakgoeroe noemen! Geef elk middel wel de tijd om z’n werk te doen en zoek handige schoonmaaktips van te voren bij het gebruik. Vergeet alleen dit niet: wie poetst met een goede microvezeldoekjes, heeft weinig tot geen schoonmaakmiddel nodig. Toch kunnen bij sommige klusjes schoonmaakmiddelen echt niet ontbreken. 

Soda

In het artikel huishoudsoda is GreenClean’s enthousiasme over dit product al goed te lezen. Huishoudsoda is niet te verwarren met baking soda. Alhoewel je met beide producten kan schoonmaken, is alleen baking soda geschikt om te gebruiken bij het eten. Het middel ontsmet, ontvet en verdrijft ongewenste geuren. Ook heel handig om te weten is dat soda schimmeldodend is, wat het een ideaal middel maakt voor in de badkamer. Bij deze klusje kan je ook soda het beste gebruiken:

  • Zweetlucht en -vlekken uit kleding te krijgen.
  • Om wasmachines en vaatmachines zelf schoon te maken.
  • Tuinmeubels te laten glanzen die een winter lang in de openlucht hebben gestaan.

 

Azijn

Net als bij soda heb je bij azijn twee varianten: schoonmaakazijn en natuurazijn. Natuurazijn wordt als voedingsmiddel gebruikt, terwijl schoonmaakazijn (is ook vele malen zuurder) echt goed te gebruiken is voor bij het poetsen. Beide middelen kan je wel gebruiken om dingen mee te ontsmetten, door de hoge zuurtegraad leggen bacteriën en schimmel al snel het loodje. Ook is azijn geschikt om te ontgeuren. Nog een paar toepassingen waarbij je azijn kan gebruiken:

  • Schoonmaak- en natuurazijn ontkalkt zeer goed.
  • Azijn is onmisbaar bij de bestrijding van fruitvliegjes: zet een bakje met ⅓ azijn, ⅓ appelsap en ⅓ afwasmiddel neer.
  • Zwarte kleding kan je wassen met azijn water, op die manier blijft de kleur goed behouden. 

 

Groene Zeep

Groene zeep kan je kopen in een pot of vloeibaar (vaak lager vetzuurgehalte) in een fles. Groene zeep is gemaakt van plantaardige vetten zoals soja- en kokosnootolie. Verder is groene zeep een zachte, milieuvriendelijke zeep die je kan gebruiken als allesreiniger. Groene zeep kan je zeep inzetten bij:

  • Het verwijderen van allerlei vlekken op allerlei oppervlaktes.
  • Aangebrande pannen en/of ingebrande vetvlekken in ovenschalen en ovenwand.
  • Het verwijderen van vet op je huid.