Eerste Hulp bij vlekken in kleding

Iedereen herkent zich hier wel in: precies op het moment dat het echt niet uitkomt verschijnt er een vlek op een (net nieuw) kledingstuk. Het vlek-verwijderings-proces bestaat vaak uit het opvolgen van ingewikkelde en nauwkeurig beschreven instructies, die voor elke vlek weer kunnen verschillen. Het is daarom belangrijk dat eerst wordt geïdentificeerd wat soort vlek het is. De categorieën lopen uiteen van aardbeienjam vlek tot balpen inkt vlekken. Bij het schoonmaken van vlekken zijn dit belangrijke aandachtspunten om in acht te nemen:

  • Wanneer de was in de wasmachine is geweest, is de vlek nauwelijks er meer uit te krijgen. Kom daarom zo snel mogelijk in actie, want hoe ouder de vlek, hoe lastiger het te verwijderen is…
  • Wrijf niet de vlek uit! Schraap eerst als het nodig is de voedselresten of andere substanties van de kleding af. Laat dan de vlek een paar uur weken of dep voorzichtig. In sommige gevallen komt zelfs een nagelborsteltje erg goed van pas.
  • Was het kledingstuk zo snel mogelijk in de handwas of wasmachine, nadat de vlek al voorzichtig behandeld is. Denk bij het wassen aan het gebruik van duurzame wasmiddel, zo wordt de vlek niet alleen schoon maar help je de wereld ook een handje. 

 

Lees “Het grote poetsboek” van Diet Groothuis voor meer handige en milieubewuste schoonmaaktips!