Chloorbleekmiddel wordt gecanceld

Veel mensen zijn dol op het schoonmaakproduct chloorbleekmiddel. Dat zit vooral in de geur die vrijkomt bij het gebruik van bleek (vind je dat het schoon ruikt? Jammer, maar dat is aangeleerd). Hierdoor krijgen mensen de indruk dat met bleekmiddel pas écht goed schoongemaakt kan worden. Echter is dit een van de grootste misverstanden in de geschiedenis van schoonmaakwereld! Wat chloorbleekmiddel namelijk doet is ontsmetten. Maar ontsmetten is niet hetzelfde als schoonmaken. Dus knoop het goed in de oren: chloorbleekmiddel is een ontsmettingsmiddel en géén schoonmaakmiddel. Het levert geweldig werk op bij doden van ziektekiemen, maar het lost geen vuil en vet op. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er worden geschrobd en/of worden gespoeld met water. Om deze reden is het gebruik van bleekmiddel voor de meeste huishoudelijke klusjes overbodig. Behalve als je onlangs een besmettelijke ziekte thuis hebt gehad, hoeft een huis niet schoon gemaakt te worden met chloorbleekmiddel.

Gevaren van bleekmiddel

Naast het feit dat chloorbleekmiddel niet echt nodig is bij een relatief schoon huishouden, kan het gebruik ervan zelfs gevaarlijk zijn! Als bij het boenen chloorbleekmiddel op het huid komt kan dit nare gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan huidirritaties. Daarbij is het ook bij kleding oppassen geblazen: bleekmiddel kan namelijk schade toebrengen aan oppervlaktes en kleur verwijderen.

Toch is het aller gevaarlijkst wanneer chloorbleekmiddel gemengd wordt met andere schoonmaakmiddelen. Bij dit proces kunnen namelijk giftige stoffen en gassen ontstaan. Pas daarom goed op want bleekmiddel in combinatie met zuren (bijvoorbeeld die in de wc-reinigers) kan het giftige chloorgas creëren. In het riool of waterzuiveringsinstallaties kan bleekmiddel chemische verbindingen vormen met andere stoffen. Al deze nieuwe gevormde stoffen zijn in sommige gevallen slecht afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. 

Conclusie

Chloorbleekmiddel is extreem schadelijk, gevaarlijk en ronduit overbodig. In de gemiddelde huishouden kan dit middel meer kwaad dan goed doen. Het beste advies voor dit product is dan ook: gebruik het gewoon niet. In plaats daarvan kan je beter even kijken in onze webshop voor duurzame schoonmaakmiddelen 🧼.