Afwassen met de HAND

Afwassen met de hand, een vaak toch wel vervelende activiteit, die alleen wordt uitgevoerd bij gezinnen op een Franse camping… Toch kan deze ‘goede gewoonte’ ook gewoon worden doorgezet op Nederlandse bodem voor drukke huishoudens! Het blijkt namelijk dat afwassen met de hand in veel gevallen meer energie- en waterbesparend is dan het gebruiken van een vaatwasser.

Volgens Milieu Centraal verbruikt de gemiddelde afwasmachine 2 tot 3 keer zoveel energie in tegenstelling tot een simpele handafwas. De milieubelasting van de vaatwasser zit voornamelijk in het opwarmen van het water, hierbij komt vaak gas of elektriciteit aan te pas. En laten deze energiebronnen nou net bijdragen aan de opwarming van de aarde… Gelukkig is het watergebruik van een vaatwasser van de nieuwste generatie afwasmachines maar 10 tot 13 liter per wasbeurt. Dit is ongeveer gelijk aan wat gebruikt wordt bij een handwas, maar je kan de afwassessie zo ingewikkeld en milieuvriendelijk maken als je zelf wilt! Tips om in je achterhoofd te houden wanneer je handmatig gaat afwassen:

  • Maak gebruik van een teiltje
  • Spoel de afwas eerst van te voren koud af
  • Gebruik niet al te heet water tijdens de afwasbeurt
  • Wees zuinig met je duurzame en heerlijk geurende afwasmiddel

Wanneer je gebruik maakt van deze tips ben je milieutechnisch waanzinnig goed bezig!

Vaatwasser ≠ tijdbesparing

Ondanks de milieuvoordelen, blijft altijd het argument dat het gebruik van vaatwasser dagelijks ontzettend veel tijd scheelt. Om je maar snel uit je droom te helpen, dit klopt vaak helaas niet. De tijd en moeite tussen het gebruiken van een vaatwasser of met de hand afwassen is verwaarloosbaar. Elke dag de vaatwasser in- en uitruimen of met een sopje schoonmaken; het kost bijna evenveel werk.

Als laatst nog wat handige oma-weet-raad schoonmaakweetjes: Was altijd van minst vuil naar vuilst. Dus éérst de glazen, daarna het bestek, serviesgoed en vervolgens de pannen. Vergeet ook niet om halverwege, tijdens een grote handafwas operatie, het afwaswater en de theedoek te vervangen. Dit zorgt voor het schoonste resultaat!

Hier staan onze duurzame afwasmiddelen!