Wat gebeurd er met ons regenwoud?

bron: wwf.nl
Per minuut verdwijnen er 30 voetbalvelden aan bos. 30 voetbalvelden, laat dat maar even inzinken. Een reden hiervoor is illegale houtkap en om land vrij te maken voor aanleg van plantages. Bij illegale houtkap worden bomen gekapt, bewerkt en verkocht zonder de regels in acht te nemen van de nationale wetgeving. Dit levert miljoenen op, maar uiteindelijk betaalt de natuur de prijs. Dieren verliezen hun leefomgeving en de kans op landslides wordt veel groter. Even een lesje aardrijkskunde: de wortels van de bomen houden de grond vast, maar wanneer de bomen worden gekapt kan de grond door grote regenval wegspoelen. De kans op overstromingen wordt dus ook veel groter.

Naast illegale houtkap wordt er ook veel gekapt voor aanleg van grote en kleine plantages. De EU is een van de grootste importeurs van soja en palmolie, voor 36% zijn wij verantwoordelijk van de wereldwijde import van producten in verband met ontbossing. Nederland heeft hier ook een groot aandeel in. Ons land is de grootste importeur van soja, wat vooral gebruikt wordt (90%) voor veevoer. 

Onze bossen hebben ook te maken met klimaatverandering. Doordat de temperatuur steeds verder stijgt en het klimaat steeds droger wordt, komen bosbranden veel vaker voor. Denk aan de grote bosbranden in Australië in 2019 door een combinatie van droogte en bliksem/brandstichting. Ook worden in indonesië vaak bosbranden met opzet gecreëerd, om zo nieuwe olieplantages te plaatsen. Door droogte verspreidt het vuur zich snel.

Waarom is dit nou zo erg? We kunnen helaas niet zonder bossen. Bossen en regenwouden zorgen voor onder andere zuurstof en regen. Hiernaast is het ook een woonplaats voor een  enorme hoeveelheid planten en dieren. Maar misschien wel het belangrijkste: de bossen helpen ons om klimaatverandering tegen te gaan. Bomen zorgen namelijk voor de opname van CO2. We hebben dus onze bomen hard nodig. 

WWF heeft hierdoor een paar doelen gemaakt voor 2030: 

  • 50% van alle bossen wereldwijd beschermd of goed beheerd wordt;
  • ontbossing gestopt is;
  • 350 miljoen hectare bos hersteld is.

 

Wij kunnen helpen door te doneren aan het WWF. Ook kan het helpen om minder producten te kopen die een verband hebben met ontbossing. Dit kan bijvoorbeeld gaan om artikelen die palmolie bevatten, maar ook vlees dat indirect ook meehelpt aan ontbossing. Nederland is zo’n grote importeur van soja, omdat het voornamelijk als veevoer wordt gebruikt. Door je vleesconsumptie een beetje te minderen, kan je bijdragen aan het inperken van de bio industrie, wat weer de reductie van ontbossing bevorderd.