Tips voor de grote tuin schoonmaak

Het mooie weer komt eraan en dat betekent dat het hoognodig is om de tuin, aka het corona proof terras, schoon te maken! Na de winter zitten onze buitenspulletjes onder de groene aanslag, maar gelukkig zijn er veel duurzame tips om de tuin milieuvriendelijk te reinigen! Hierdoor kan je straks lekker in de tuin genieten van het zonnetje.

Stappenplan voordat je begint met schoonmaken:

Stap 1: Houd rekening met de tuin. Hiermee wordt bedoeld dat je als tuin eigenaar aan de fauna, flora en het milieu denkt bij het schoonmaken, want synthetische en chemische reinigingsmiddelen kunnen enorme schade toebrengen aan de natuur en aan jouw (dure) tuinbestrating…

Stap 2: Accepteer dat alles uiteindelijk vies en groen wordt als het buiten staat. De groene aanslag wordt namelijk veroorzaakt door algen die het best gedijen bij kou en vocht. Dus bedek je tuinmeubelen met een hoes of zet ze (wanneer dit mogelijk is) binnen! Zo wordt de jaarlijkse tuin schoonmaak iets kleiner.

Stap 3: De belangrijkste: probeer te genieten als je bezig bent in de tuin! Hoge stress levels zakken snel wanneer men lekker aan het bewegen is in de frisse lucht en met aandacht in de natuur bezig is. Want zeg nou zelf, gratis training buiten, kennis opdoen en een zonnetje pakken (hopelijk), wie wil dat nou niet?

Welke middelen/apparaten kan je het beste gebruiken?

  • Water – het meest natuurlijke en beste schoonmaakmiddel voor in de tuin is gewoon water. Voor het verwijderen van groene algen is water al genoeg. Bij erge alg aanslag wordt aangeraden om heet water boven de 65 graden te gebruiken.
  • Hogedrukreiniger – wanneer er meer druk nodig is om het vuil te verwijderen, maar let wel goed op dat je aan de ondergrond geen schade brengt. 
  • Stoomreiniger – ideaal om hardnekkige algen en mossen te verwijderen van de tegels. Dit komt omdat deze organismen niet tegen hoge temperaturen kunnen.
  • Hark – veeg de bladeren ouderwets op een hoopje. Maak alsjeblieft géén gebruik van bladblazers, daar doe je het milieu (en je buren😉) een groot plezier mee.
  • Groene zeep – om jarenlange groene aanslag te verwijderen bij tuinmeubels kan je deze tip eens uitproberen. Smeer de meubels eens in met groene zeep, laat het een tijdje intrekken en spoel het dan af met heet water. Het resultaat zal je versteld doen staan!  

 

Gebruik geen ‘natuurazijn’ bij het schoonmaken of bij onkruidbestrijding. Ook al is het product natuurlijk en biologisch, het richt veel schade aan in het milieu. Dit komt doordat er een grote hoeveelheid actieve stof zit in azijn in vergelijking met professionele gebruikte bestrijdingsmiddelen. Het is dus niet helemaal onterecht dat het gebruik van azijn (en het schoonmaakazijn uit de supermarkt) verboden is als onkruidbestrijdingsmiddel! Dit werd in de tuinbranche als Europese wet in 2017 vastgelegd in de Green Deal.

Klinkt dit nou allemaal als te veel werk? Dan heb ik goed nieuws, want de natuur is hartstikke blij met een rommeltuin. De afgebroken takjes kunnen de vogels goed gebruiken bij het bouwen van nesten, de afgevallen bladeren is een heerlijke schuilplaats voor insecten. Wat dacht je van de uitgebloeide bloemen en gesnoeide struiken die ideaal zijn om te verstoppen tegen aanvallers? Een schone tuin is misschien wel mensvriendelijk, maar een onordelijke tuin is wel weer diervriendelijk😊.