Plastic: Wat is het probleem nou eigenlijk?

Plastic, een materiaal dat in ons dagelijks leven al bijna niet meer weg te denken is. Dat terwijl milieuorganisaties al jaren de noodbel luiden dat we bewuster om moeten gaan met plastic. De term plastic is een overkoepelende benaming voor kunststof materialen die gemaakt worden uit grondstoffen zoals aardolie, aardgas en planten. 

Het grootste probleem is dat plastic vrijwel niet of juist heel langzaam afbreekt. Bovendien produceren we zo’n 250 miljoen ton plastic jaarlijks, waarvan zeker de helft voor eenmalig gebruik is. Al dat niet afbreekbare plastic komt in heel veel gevallen in de natuur terecht, wat weer zeer akelige gevolgen heeft. Plastic breekt misschien niet af, maar het gaat wel kapot. Het wordt steeds kleiner en het verandert op ten duur in microplastic. Om in het thema van Seaspiracy te blijven; al die kleine deeltjes plastic zorgen ervoor dat de oceanen veranderen in een plastic soep. Daarnaast komt er door de de laag plastic in de zee óók minder zuurstof vrij uit het water. Dit is een groot dilemma, aangezien oceanen meer dan de helft van de zuurstof produceren die wij inademen. Helaas komt er wel CO2 vrij, een gas die het broeikaseffect alleen maar versterkt. Plasticvervuiling, alleen al in de zee, heeft enorme gevolgen voor alle levende organismen op de aarde…  

Het feit is: hoe langer we doorgaan met plastic pollutie én massaproductie van plastic, hoe groter de consequenties. Sinds de corona-uitbraak hebben we het over “flatten the curve”, deze uitspraak kan ook toegepast worden op het plastic probleem. Namelijk, de invloed van plastic op de wereld is eigenlijk niet te overzien… #flattentheplasticcurve. 

Bij het verminderen van plastic, wordt vaak gedacht aan herbruikbare tasjes, meeneembekers, stoffen mondkapjes en glazen rietjes, maar ook schoonmaakartikelen kunnen ook een grote rol spelen. Er zijn veel duurzame en gerecyclede huishoudelijke producten te koop. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen die geen plastic verpakkingen bevatten of hervulbaar zijn. Conclusie: Gebruik plastic bewust en kijk of er betere alternatieven te vinden zijn! 

Bekijk hier onze duurzame schoonmaakmiddelen om jouw plastic inname te verminderen!