Onkruid vergaat WEL!

Onkruid is typisch iets wat je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Om te voorkomen dat de tuin wordt overgenomen door ongewenste begroeiing van plantjes, is het belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen. Tuinieren is een populaire hobby, toch wordt het weghalen van onkruid vaak ervaren als een vervelend klusje. Gelukkig zijn er heel veel makkelijke schoonmaak tips tegen onkruid, die ook nog eens onschadelijk zijn voor het milieu en goed voor de tuin!

Met het lekkere weer deze weken zijn veel mensen aan de slag gegaan in de tuin. Daarom heeft GreenClean wat leuke tuintips voor jou op een rijtje gezet:

  • Je blijft onkruid de baas als om de zoveel tijd handmatig of met behulp van tuingereedschap onkruid weg knipt, harkt, schoffelt of krabt. Voorkomen is altijd het beste, begin daarom zo vroeg mogelijk met onkruid wieden. In de startfase is het makkelijker om het onkruid te verwijderen, omdat de begroeiing dan nog niet zo diep geworteld is. Onkruid tussen tegels en klinkers zijn met een stalen voegenborstel of haakvormig onkruid wiertje het beste te handhaven.
  • Tuingereedschap gaat veel langer mee wanneer je na gebruik het goed schoonmaakt met duurzame middelen. Zet het gereedschap daarna op een beschutte plek, zodat er geen roestvorming kan plaatsvinden. 
  • Heb je last van algen en mos op tegels? Zand is een zeer geschikt schuurmiddel om deze hardnekkige onkruidjes te verwijderen. Door vaak te vegen en te schrobben met wat extra zand en af toe een sopje er tussendoor te doen, zal groen aanslag zich niet thuisvoelen op de tegels en verdwijnt het. 
  • Het is volgens de wet verboden om azijn, zout en chloor te gebruiken bij onkruidbestrijding, vanwege het mogelijk zeer schadelijke effect op het milieu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar 20 procent van de middelen die gebruikt worden bij de bestrijding daadwerkelijk opgenomen worden door het onkruid. De rest spoelt weg in de tuin, met alle gevolgen van dien… Wordt daarom wegwijs in niet-chemische onkruidbestrijding. Op de website Onkruidvergaat.nl delen tuinierders en proffesionals kennis over milieuvriendelijke manieren van onkruidbestrijding. 
  • Is er echt geen andere optie meer? Gebruik dan ecologische bestrijdingsmiddelen, maar met groene zeep, ecologische soda en Eco Biotex kom je al heel ver! Beperk het gebruik van water en voorkom zoveel mogelijk dat er stoffen uit de middelen in het oppervlaktewater terecht komt.
  • Hoe minder tegels in de tuin, hoe minder water er blijft liggen en hoe minder onkruid je hebt. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar teveel tegels zorgen juist voor meer onkruid en algen en daardoor voor meer werk. Wees slim en leg slimme bodembedekkers en ecologische worteldoeken onder tegels om onkruid vorming te voorkomen.

 

Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven te vinden bij onkruidbestrijding. Krijg je na het lezen al zin om te beginnen? Trek je tuin handschoenen aan en je kan van start gaan: de beste manier om je van onkruid te ontdoen is namelijk om het met de wortel en al uit de grond te trekken. Zo groeit het ook minder snel terug. Word je nou niet zo enthousiast en heb je geen groene vingers? Verdiep je dan eens in de voorkomen-technieken van onkruid en richt je tuin zo in dat de planten passen bij de wensen die je hebt. Bedenk ook dat niet elk onkruid per se een probleem is, je kan er immers ook voor kiezen om het lekker te laten staan! 

Wil je meer leuke schoonmaaktips voor in de tuin? Lees dan ook ons artikel met tips voor de grote tuin schoonmaak.