Schoonmaaktips voor de duurzame autobezitter

De auto, een geweldige uitvinding van de 20e eeuw, tenminste als je het milieu even buiten beschouwing laat. Het is zeker waar enorm handig om autobezitter te zijn, maar de struggle zit of het eigenlijk wel zo duurzaam is. In ieder geval is het reinigen één van de mindere duurzame aspecten aan een auto. Het kost niet alleen veel geld (wasstraten zijn zeer prijzig), het kost vaak ook veel water. Daarnaast is het ook oppassen geblazen met de chemische stoffen in schoonmaakmiddelen. 

Maar het poetsen van een auto hoeft helemaal niet milieuonvriendelijk te zijn! Zeker als je met een paar dingetjes rekening houdt:

  • Gebruik het liefste ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen voor zowel de buitenkant als voor de binnenkant van je auto.
  • Beperk het watergebruik om afvloeien van giftige stoffen in sloten te voorkomen.  

 

Echte autoliefhebbers wassen natuurlijk hun auto het liefste zelf. Hierbij is het belangrijk dat voor de juiste schoonmaakmiddelen wordt gekozen. Let bij het aanschaffen van autoreinigers op het keurmerk Milieukeur. Deze producten voldoen namelijk aan hele hoge duurzame eisen, zo mogen bepaalde milieuschadelijke stoffen er niet of beperkt in zitten. Lees meer over keurmerken hier

Als je zelf schoonmaken teveel gedoe vindt, dan is hier goed nieuws. Het is eigenlijk stiekem beter voor het milieu om de auto te wassen in een wasstraat, dan wanneer je het zelf op de straat wast. Dit heeft te maken met het risico op vervuiling van oppervlaktewater. Vaak komen zeepresten en andere slechte stoffen gemakkelijk in sloten of grondwater terecht, wanneer de auto uitgebreid wordt afgespoelt. Dit is vooral belangrijk in nieuwbouwwijken waar het water rechtstreeks in de kanalen kan stromen. In sommige gemeentes is op straat wassen daarom nadrukkelijk verboden.

Nog wat aandachtspuntjes zijn auto ruitenwisser vloeistof en auto luchtverfrissers. De vloeistof voor auto ruitenwissers dragen bij aan het vrijkomen van vluchtige organische stoffen in de lucht. Dit heeft helaas schadelijke gevolgen voor het milieu. Toch is dit niet helemaal te vermijden, omdat voor de werking van de auto ruitenwissers deze stoffen wel nodig zijn. Dit heeft te maken dat het vloeistof niet vastvriest aan de ruiten in de winter. Het beste is om een auto ruitenvloeistof te kiezen met een lage concentratie, dit voorkomt onnodig vrijkomen van organische stoffen. Wat auto luchtverfrissers betreft, de meeste zijn absoluut niet duurzaam. De producten bevatten veel plastic, milieuschadelijke stoffen en ook vluchtige organische stoffen. Andere alternatieven zijn duurzame en/of natuurlijke luchtverfrissers, zoals gel luchtverfrissers. Deze zijn het minst milieubelastend. 

Voor schone ruiten raden wij  aan deze ruitenreiniger aan! Ecologisch afbreekbaar, niet getest op dieren, de verpakking bestaat uit 98% uit teruggewonnen plastic en een lage prijs. Wat wil je nog meer?