Huidirritaties door schoonmaakmiddelen

Waarom je altijd schoonmakers ziet lopen in beschermende kleding en grote gele handschoenen? Omdat de meeste schoonmaakmiddelen veel chemische stoffen bevatten, die heel goed werken bij het schoonmaken, maar zeer gevaarlijk zijn voor je huid! Of het milieu, zoals in het chloorbleekmiddel-artikel is uitgelegd… Om maar even aan te geven hoe belangrijk het is dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt: huidallergieën die veroorzaakt worden door (langdurig) contact met chemische schoonmaakmiddelen behoren tot de meest voorkomende chronische ziekten in Europa! 

Daarom hier wat tips die je kan gebruiken wanneer je last heb van je handen, huid of luchtwegen bij het schoonmaken:

  • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken die je kan hergebruiken. Beschermen & voorkomen is beter dan behandelen!
  • Lucht je huis elke dag door, vooral bij het schoonmaken! Dus zet die roosters of raampjes open. Kijk wel uit dat je energieverspilling voorkomt door de kachel aan te laten staan.
  • Verzorg de huid goed. Maak jouw grootste orgaan klaar voor de strijd als je gaat schoonmaken en focus daarna op de nazorg bij huidirritaties. Gebruik lotions, zalfjes of zeepjes die GEEN allergenen of andere chemische stoffen bevatten om verdere beschadigingen te voorkomen.
  • Bekijk de etiketten van je schoonmaakmiddelen eens goed. Vaak kan je al veel uit de ingrediëntenlijst halen, maar er staan ook symbolen en keurmerken die aangeven hoe huidvriendelijk een middel is. 
  • Verander eens van wasmiddel. Veel wasmiddelen en wasverzachters bevatten stoffen die een allergische reacties, zoals jeuk, roodheid, uitdroging en eczeemachtige huidklachten veroorzaken. Was eens met de schillen van seepje, een natuurlijk product dat goed voor je huid, was, wasmachine en planeet is!
  • Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar gebruik ecologische schoonmaakproducten. Ecologische producten bestaan uit plantaardige grondstoffen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dit betekent echter niet dat je niet allergisch kan zijn voor de natuurlijke ingrediënten waaruit een ecologisch product bestaat. Maar in de meeste gevallen reageren mensen (en de natuur) veel beter op het gebruik van ecologische en duurzame schoonmaakmiddelen, dan op schoonmaakmiddelen die allergenen en agressieve stoffen bevatten.
  • Gebruik niet teveel van het schoonmaakmiddel! Te hoge concentraties schoonmaakmiddel maakt niet per se beter schoon. Het kan juist meer schade opleveren aan datgene wat je wilt schoonmaken, door de hoge dichtheid van schoonmaak stoffen. Ook voor jezelf kan het gevaarlijker worden door grotere kans op huidbeschadiging. 

 

Schoonmaken is eigenlijk een beroep op zichzelf. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden, denk maar aan hygiëne, milieu, huidirritaties, kledingslijtage, wassen, stofzuigen, vlekken verwijderen, hoeveelheid schoonmaakmiddel enzovoort. Dat is eigenlijk alleen nog maar de top van de ijsberg. Hopelijk kunnen deze tips je verder op weg helpen om groener te schoonmaken zonder huidirritaties 💚🧼.