Wat is de rol van de Braziliaanse minister van Milieu bij de ontbossingen?

In het kader van een grootschalig onderzoek naar illegale houthandel heeft de federale politie in Brazilië een huiszoeking gedaan in de woning en ministerie van de dubieuze minister van Milieu, Ricardo Salles. Onder de leiding van president Bolsonaro is minister Salles een van de meest betwiste figuren uit de regering. Onder Salles leiding werd namelijk het budget voor milieubescherming een stuk kleiner, dit terwijl de ontbossingen in het Amazonegebied flink toenamen. 

Niet alleen bij minister Salles werd een huiszoekingsbevel uitgevoerd. Vorige week deden meer dan honderd agenten in alle vroegte invallen op tientallen plaatsen in het land. De reden voor deze politieoperatie is vanwege de vondst van een van de grootste illegale hout partij ooit gevonden. De houtpartij werd eind vorig jaar gevonden en had een grootte van ongeveer 200.000 kubieke meter. Hout dat afkomstig was uit de Amazone helaas.. De partij was bestemd naar de Verenigde Staten en Europa. Een deel van het hout zou zelfs op weg gaan naar de haven van Rotterdam. 

De beschuldigingen die naar minister Salles worden geuit gaan over het feit dat hij het voor de bedrijven opnamen, die te maken hadden met illegale hout partij. Volgens Salles zouden de bedrijven namelijk wel vergunningen hebben gehad om de bomen te kappen. In ieder geval heeft het Braziliaanse hooggerechtshof het bankgeheim van de minister opgeheven en zijn er negen hoge functionarissen preventief uit hun ambt gezet. Een van deze functionarissen was het hoofd van IBAMA, het Braziliaanse overheidsorgaan dat ontbossingen juist tegen moet gaan.. 

Lees ons artikel over het regenwoud of ons artikel over het  boycotten van Braziliaanse landbouwproducten. Kijk ook het filmpje van NOS over de Amazone als je nog meer wilt weten!