Warm water

Bij duurzaam schoonmaken wordt vaak gedacht aan ecologische en milieuvriendelijke producten, terecht natuurlijk want de juiste schoonmaakmiddelen zorgen voor een kleinere impact op de aarde. Alleen wordt vaak het gebruik van water vergeten! Volgens milieu centraal is vooral warm water de grootste milieubelasting bij schoonmaken. Genoeg reden om hier wat meer aandacht aan te geven dus! 

Hoe het komt dat warm water zo belastend is voor het milieu? Dit heeft te maken met het feit dat er fossiele brandstoffen worden verbrand om het water warm te maken. In een gemiddeld huishouden hangt waarschijnlijk een combiketel dat op gas werkt, de ketel regelt niet alleen de verwarming, maar zorgt ook voor het warme water. Bijna 20% van het gasverbruik in een huis wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Dit draagt niet alleen bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, maar ook aan een versterkt klimaatverandering door de grote hoeveelheden CO2. Ongeveer 15% van de uitstoot van CO2 door huishoudens door gas & elektra wordt veroorzaakt door het gas dat nodig is voor de opwarming van water. Bij huizen met een elektrische boiler is dit zelfs het dubbele! Dit komt doordat elektriciteit helaas heel inefficiënt wordt opgewekt…  Door minder warm water te gebruiken en water op een meer duurzame manier te verwarmen daalt zowel de energierekening als de milieubelasting. 

Om zuiniger om te gaan met warm water in het huis zijn hier wat tips:

  • Laat de warmtekraan niet te lang open staan! Gebruik alleen zoveel warm water als nodig is.
  • Gebruik bij het schoonmaken handwarm water, met de juiste schoonmaakmiddelen is extreem warm water niet nodig.
  • Dweil niet met warm water! Heet water verdampt namelijk sneller waardoor je eerder zeepresten achterblijven op de vloer, die weer strepen en een plakkerige grond veroorzaken. Het beste is om koud water met scheutje allesreiniger te gebruiken.
  • Kijk eens of je kranen een waterbesparende mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  • Als je het voor het kiezen hebt is een waterkoker milieubesparender dan een kokendwaterkraan.
  • Heb je een boiler? Stel de watertemperatuur lager in, maar niet lager dan 60 graden voor het gevaar op legionella. 
  • Maak gebruik van een zonneboiler die het water verwarmt. Laat het zonnetje op een groene manier jouw water opwarmen ☀️.