Waarom zijn duurzame schoonmaakmiddelen prijzig?

Duurzaamheid heeft de afgelopen jaren het imago gekregen dat het vaak duur is, maar duurzaamheid hoeft niet altijd prijzig te zijn. Daarnaast betekent een hogere prijs niet gelijk dat het product in kwestie ook daadwerkelijk duurzaam is. Helaas werkt het niet mee dat de term ‘duur’ in duurzaamheid zit… De vraag is dus of het dure imago van duurzaamheid terecht is. Ja, duurzame producten zijn soms duurder. Maar eigenlijk kun je misschien beter zeggen dat de ‘duurzame prijs’ de echte prijs is. De goedkope standaardproducten zijn in veel gevallen gewoon te goedkoop. Gelukkig is hier overigens een verandering in gaande: duurzaamheid hoeft niet altijd meer duurder te zijn. 

Laten we eens kijken naar de aankopen in ons dagelijks leven, dan zie je vaak dat duurzame producten (jammer genoeg) inderdaad vaak duurder zijn dan hun mainstream tegenhangers. Het is begrijpelijk dat consumenten soms klagen over het feit dat ethische of duurzame items te duur zijn en dus “exclusief” of voor de “elite” zijn. Het is echter geen hebzucht van bedrijven dat voor de hoge prijs zorgt, het is eigenlijk het tegenovergestelde. Duurzame producten hebben vaak een hogere prijs, omdat ze meer investeringen eisen. Denk hierbij aan een eerlijk loon, maar ook duurdere uitgaven aan natuurlijke grondstoffen en onderzoek. Er wordt veel geld geïnvesteerd in het verzekeren van een zo duurzaam mogelijke productie. Terwijl grote bedrijven hun prijzen laag kunnen houden door in grote hoeveelheden te produceren, ook wanneer er niet zoveel vraag naar is, proberen duurzame merken hun afvalberg zo klein mogelijk te houden. Hierdoor produceren ze vaak lage hoeveelheden, waardoor automatisch de prijs omhoog gaat. Want: hoe meer vraag, hoe goedkoper het product. 

Indien je met andere woorden een leven wilt zonder dat je te veel opofferingen of veranderingen in je dagelijks leven wilt te maken, zal een duurzame levensstijl dus vaak duurder uitkomen. Al is dat vooral alleen op de korte termijn. Op lange termijn kan je zelfs geld besparen door duurzame producten te kopen. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat de producten vaak langer mee gaan en herbruikbaar zijn. Maar pas op: duurder betekent niet altijd duurzamer! Doe daarom altijd goed research naar het product/bedrijf.

Investeer nu in duurzame producten! Klik op onze webshop en begin met een duurzamer leven!