Voetbal zomer kan groen van start gaan!

Wie de tv aanzet wordt overspoelt met reclames met oranje voetbalkleding, waar elke supermarkt een speciale actie voor lijkt te hebben. Misschien ben je een voetbalfanaat en weet je de speelschema’s inmiddels al uit je hoofd voor het EK 2021 en WK 2022, maar misschien begrijp je de commoties om voetbal niet zo goed. Either way, je kan niet om de voetbalgekte heen. Zeker niet in Nederland waar overal waar je kijkt straks fluorescerende-oranje-geklede mensen lopen. 

Vrijdag 11 juni gaat de eerste wedstrijd van het EK van start! Om ervoor te zorgen dat de sport voetbal en zijn fans mee kan gaan met deze tijd, hebben wij wat leuke suggesties. Bijvoorbeeld het schoonmaken van je sportkleding kan duurzaam. Check ons artikel over wastips om te lezen hoe je zweetvlekken en -geuren uit je (voetbal)kleding krijgt. Voordat we nog meer leuke aanwijzingen geven om een oranje & groene voetbaltijd te hebben deze zomer, kunnen we niet om WK 2022 heen. Afgelopen maanden is het vol in het nieuws geweest, maar er gaat nog steeds ontzettend veel mis met bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. De levens- en arbeidsomstandigheden van de vaak buitenlandse arbeiders is zeer slecht. Bij de voorbereiding zijn er volgens onofficiële cijfers al duizenden doden gevallen… Wellicht moet Nederland laten zien dat we hier niet achter staan als voetballand en kunnen we kijken hoe we de omstandigheden voor de arbeiders kunnen verbeteren. 

Gelukkig is er ook veel positief nieuws over voetbal, de KNVB start allerlei duurzame projecten om voetbal duurzamer te maken. Dat is hard nodig, want wekelijks gaan honderdduizenden voetballers, trainers, scheidsrechters, en supporters op pad voor het voetbal. Het vele reisverkeer zorgt voor hoge vervuilende CO2-uitstoot. Daarom heeft KNVB samen met ENGIE het mobiliteitsprogramma GO opgezet om de uitstoot in de toekomst te verminderen. Onze tip? Ga met de fiets naar de voetbaltraining, zo heb je gelijk een goede warming-up! Of pak de trein en het openbaar vervoer om een wedstrijd te bezoeken.

Niet alleen op het milieuvlak worden stappen gezet, ook op sociaal vlak zijn er leuke ontwikkelingen te zien. Zo heeft de Mol-winnaar van afgelopen jaar, Roxanne “Rocky” Hehakaija de stichting Favela Street opgericht. Deze stichting geeft jongeren workshops voetballen in sloppenwijken in o.a. Zuid-Amerika. Om zo kansarme jongeren op te leiden tot onafhankelijke voetbaltrainers in hun eigen buurt. Daarnaast voorziet de stichting de jongeren ook van educatieve- en arbeidsmiddelen om hun levensvaardigheden verder te ontwikkelen. Het is zeker de moeite waard om te kijken wat jij als voetbalsupporter kan betekenen. 

Last but not least: op de tv voetbal kijken, wat kan dat nu voor kwaad? Nou.. De TV staat aan en is een van de grootste energieslurpers van het huis. Maar dat is nog niks vergeleken met de enorme servers die streamingsbedrijven nodig hebben om klanten te bedienen. Datacenters vreten heel veel energie. Alternatief? Achja, laten we positief eindigen. Een avondje voetbal kijken mag dan wel niet zo zuinig zijn, het is een stuk milieuvriendelijker dan de beeldbuistelevisies van vroeger. Het kan natuurlijk altijd beter, want wat is leuker: naar voetbal kijken of voetbal spelen?