Nederland heeft minste duurzame energie van hele EU, ‘dit jaar wel versnelling’

Je kan tegenwoordig geen tv-programma kijken of website openen of je leest erover: de opwarming van de aarde. Ondanks dat verduurzaming en groene energie hoog op de agenda staan, schiet het in de praktijk in Nederland nog niet echt op. Dat blijkt uit cijfers van twee rapporten over hernieuwbare energie die deze week verschenen.

Statistiekbureau Eurostat becijferde gisteren dat de Nederlandse energie opnieuw het minst duurzaam is van de hele Europese Unie. In 2018 kwam 7,4 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Dat is 6,6 procentpunten lager dan de 14 procent waar Nederland dit jaar van de Europese Unie aan moet voldoen.

Bovendien bleek gisteren uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, Rabobank en KPMG in opdracht van MVO Nederland dat 6,2 procent van de energie die Nederlandse bedrijven gebruiken groen is. Ondanks dat er in Nederland veel over verduurzaming wordt gepraat en initiatieven voor laadpalen, zonne- en windenergie uit de grond schieten, is dat dus nog niet echt af te lezen aan de cijfers.

 

Lees het hele artikel van de NOS hier.