Schadelijke schoonmaakstoffen…

Wist je dat de meeste schoonmaak- en verzorgingsproducten zelf eigenlijk helemaal niet ‘schoon’ zijn? In de zin van dat de meeste schoonmaak- en persoonlijke hygiënische middelen juist schadelijke effecten hebben op de gezondheid van de mens en op de natuur. 

Dit komt doordat veel producten (en verpakkingen) gemaakt zijn van zware chemicaliën, milieuvervuilende stoffen en onder omstandigheden zijn geproduceerd die de wereld ook niet bepaald schoner maken… Tel daarbij op de energie die het de afvalwaterzuiveringsinstallaties kost om de chemicaliën uit het water te halen, de ophoping van de agressieve schoonmaakstoffen die schadelijk gevolgen hebben op wild levende dieren en planten, het aantal broeikasgassen dat in oude spuitbussen zat, de vluchtige organische stoffen die nu nog steeds in spuitbussen zitten, de grote hoeveelheden brandstof die nodig is voor al het transport en je komt tot de conclusie dat reguliere schoonmaakmiddelen vaak een slecht invloed hebben op het milieu én op de mens. Bovendien kunnen de resten van schoonmaakmiddelen uiteindelijk ook weer bij ons terugkomen via (grond)water, kleding, eten en zelfs de lucht.. Daarnaast bevatten de meeste schoonmaakproducten ook nog eens conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen, die allerlei lichamelijke klachten tot gevolg kunnen hebben.. Gelukkig zijn er goede alternatieven, die te vinden zijn in de webshop! Niet alleen voor thuis en voor je persoonlijke hygiëne zijn duurzame alternatieven een goed idee, maar ook op het werk, scholen, sportgebouwen en in de horeca!

Sinds het begin van de corona crisis wordt er meer gebruik gemaakt van schoonmaak- en persoonlijke hygiëne middelen binnen organisaties. Uit cijfers blijkt dat bijna 50% van de Nederlandse bedrijven werkt met schadelijke schoonmaak- en hygiëne middelen. Twee op de vijf werkenden die een baan hebben waar zij schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, geven aan dat er (gedeeltelijk) wordt gewerkt met schoonmaak- en hygiëne middelen die helaas een negatief effect hebben op de natuur.. Nog eens 25% geeft eerlijk aan niet te weten of de gebruikte middelen wel zo vriendelijk zijn voor mens en milieu. Dit terwijl 71% aangeeft voorkeur te hebben aan het gebruik van middelen die geen negatieve effecten heeft. COVID-19-pandemie heeft, begrijpelijk, ervoor gezorgd dat er een enorme stijging is gebruik van schoonmaak- en hygiëne middelen. Het is voor veel organisaties lastig om een snelle en effectieve oplossing te vinden, die ook nog eens veilig gebruikt kan worden door medewerkers én geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid en op het milieu.  

Gelukkig zijn er veel groene schoonmaakproducten te vinden, zoals bij GreenClean! Maar met duurzame schoonmaakproducten kom je er nog niet helemaal, ook is duurzame schoonmaak kennis zeer van belang, wanneer het doel is om zo groen mogelijk te poetsen. Daarom biedt GreenClean naast producten, ook uitleg en tips aan om iedereen zo goed & groen mogelijk op weg te helpen!