Save the turtles, door…

In de nieuwe netflix documentaire Seaspiracy komt het heel duidelijk naar voren: er moet iets gedaan worden aan de visindustrie. Wie namelijk over de plasticsoep spreekt in de oceanen en daarvoor minder plastic rietjes gaat gebruiken, maar ondertussen wel vis eet, moet zich een paar keer achter de oren gaan krabben. Don’t worry, je hoeft niet je hele dieet om te gooien, maar minder vis eten zal echt al heel erg helpen!

De milieueffecten van visvangst

Het lijkt erop dat single-used plastic én plasticvervuiling van de visindustrie allebei erg veel bijdragen aan het plastic probleem in de oceanen. Tel hierbij op dat de visserij ook nog eens enorme stukken zeebodems verwoest, door het slepen van visnetten en dat door bijvangst onnodig veel vissen worden gedood. Hierdoor wordt de oceaan bijna leeggevist. Ook wordt er bijgedragen aan klimaatverandering door uitstoot van CO2 door de fossiele brandstoffen waar de visboten op draaien… 

Het niet zo dat de productie, het transport en het dumpen van een eenmalig gebruik van plastic geen enorm grote bijdrage levert aan de plasticsoep. Maar om onze oceanen en vissen te helpen moeten we niet alleen kijken naar plastic rietjes, we moeten verder kijken dan dat. In de documentaire blijken verschillende overheden, het bedrijfsleven en milieuorganisaties erg hun best te doen om de aandacht van de negatieve effecten van de visserij af te houden, door de focus te leggen op plasticvervuiling van single-used plastic. Dat dat anders moet, heeft Seaspiracy wel bewezen!

Hier wat cijfers die het gesprek over de visindustrie te laten opwaaien:

  • Zo’n 45% van al het plastic afval in de Noordzee blijkt afkomstig te zijn van de visserij (denk aan oude, kapotte visnetten die worden geloosd in de oceaan).
  • Ongeveer 97-99% van de zeebodem tussen Florida en New Zealand is verwoest dankzij het slepen van gigantische visnetten over de bodem. 
  • Jaarlijks draagt de trawlvisserij aan 600-1500 miljoen ton koolstofdioxide door koolstofdioxide in de zeebodem te verstoren – om in perspectief te zien: deze emissie is gelijk aan die van Duitsland of de gehele luchtvaartindustrie.
  • Bijna de helft van de vissen die gevangen worden op de wereld is bijvangst. Dit betekent dat de vissers deze vissen niet wilde vangen en weer terug gooien. Helaas overleeft het grootste deel van deze vissen dit niet waardoor miljoenen vissen onnodig gedood worden.
  • Er sterven maar liefst 24.000 vissers per jaar, waardoor dit werk behoort tot een van de meest gevaarlijke beroepen ter wereld. 

Waarom is de zee zo belangrijk?

In ons artikel Onze oceanen hebben we geschreven hoe belangrijk de oceanen voor ons zijn. Meer dan 80% van het aardoppervlakte bestaat uit water, hiervan behoort 97% tot de oceanen. Niet voor niks wordt de oceaan de longen van de planeet genoemd. Dit komt doordat al dat zeewater meer dan de helft van al het zuurstof produceert. Daarnaast spelen de oceanen een grote rol bij CO2-opslag. Ook beïnvloed de zee de temperatuur op het land. We zijn dus zeer afhankelijk van de zee, maar zo behandelen we het (nog) niet. Zo heeft de opwarming van de aarde nu al desastreuze impacten, denk aan de stijgende zeespiegel, verwoesting van koraalrif en overbevissing.

Wat kan jij doen?

Wil je nou echt de schildpadden redden? Laat dan voortaan (in ieder geval iets vaker) de gefrituurde kabeljauw, of de gestoomde zalm staan en probeer eens lekkere visvervangers uit of kijk bij vegan sushi. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven die en lekker, en beter voor de oceanen zijn! Als je helemaal goed bezig wilt zijn kan je ook eens kijken hoe je je plasticverbruik kan verminderen!

P.S. De makers van Seaspiracy zijn een petitie gestart om 30% van de oceaan te beschermen voor 2030!