Onze Oceanen…

Om onze oceanen een beetje te helpen is het product van deze week: SEEPJE Wasmiddel Vers geperste lente geur (bont)

Wie de nieuwe netflix serie Seaspiracy heeft gebingewatcht, weet hoe slecht het gaat met onze oceanen. Als dit je even is ontgaan, wees gewaarschuwd, de documentaire geeft geen rooskleurig beeld over de toekomst van onze zeeën. Om een indruk te geven hoe het er nu voor staat, zijn hier een paar beangstigende cijfers op een rij:

  • Temperatuur van water stijgt, in sommige gebieden wel 7 graden
  • De zeespiegel is 20 cm gestegen
  • Meer dan 50% van de koraalriffen verdwenen

 

Het laatste punt is vooral verontrustend. Helaas is de verwachting dat aan het einde van deze eeuw negentig procent van het koraal gaat verdwijnen… Dit is geen goed nieuws voor het leven in de oceanen, want koraalriffen bieden aan vijfentwintig procent van het oceaanleven een schuil- of broedplaats. Afgezien dat vissen enorm lijden aan de klimaateffecten, heeft dit ook een enorme impact op de mensheid. Dit komt op het eerste gezicht misschien vreemd over, immers hoe beïnvloed het ons nou dat het slecht gaat met zoute water op de wereld? Wij leven toch op het land? Dan is hier een handig overzicht om aan te geven dat het zeer van belang is om je wel wat aan te trekken aan de gevolgen van de opwarming van de aarde: 

  1. Wereldwijd produceren oceanen meer dan de helft van de zuurstof die wij inademen. 
  2. 500 miljoen mensen zijn voor voedsel afhankelijk van de zee
  3. De oceaan is de zevende grootste economie van onze planeet met een geschatte waarde van 2,5 biljoen dollar
  4. 30% van de door mensen gecreëerde C02-uitstoot wordt geabsorbeerd de oceanen, wat helpt de invloed van de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Het mag nu wel duidelijk zijn dat de oceaan vreselijk belangrijk is én dat er iets moet gebeuren! Wat kan jij doen om te helpen? Begin klein, gebruik bijvoorbeeld alternatieven in de badkamer (shampoo bars of herbruikbare watjes), eet meer plantaardige producten, gebruik recyclebare verpakkingen en kies liever lokale producten. Last but not least maak gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen ( bijvoorbeeld die van GreenClean😜), het lijkt weinig uit te maken, maar alle kleine beetjes helpen zeker mee! Zo bevatten milieuvriendelijke schoonmaakproducten geen schadelijke stoffen die giftig zijn voor in het water levende organismen (of voor jezelf)!

Wil je meer lezen over wat jij kan doen? Kijk dan op De website van WWF!