Noordelijke witte neushoorn

Een paar jaar geleden is de laatste mannelijke witte neushoorn overleden. De uitsterving van een elk diersoort is alarmerend, zeker wanneer dit voor 100% wordt veroorzaakt door de mens. Bij de noordelijke witte neushoorn is het extra pijnlijk, omdat een paar jaar geleden nog verwoede pogingen werden gedaan om geld in te zamelen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit werd gedaan door een tinder profiel op te zetten voor Sudan, het laatste mannetje waar het voortbestaan van de noordelijke witte neushoorn van afhing. 

Sudan was uitgegroeid tot een icoon, de neushoorn die bekend stond van de strijd tegen uitroeiing van diersoorten op aarde. Tussen 1970-1980 reduceerden stropers de populatie van 500 naar 15. Stropers doden de dieren voor hun hoorn. De hoorn is erg kostbaar en meer waard dan goud op de zwarte markt. In Azië wordt het poeder van de hoorns gebruikt als medisch wondermiddel. Er wordt gedacht dat een gemalen hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Desalniettemin is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Een hoorn van een neushoorn bestaat namelijk gewoon uit keratine, wat men ook in onze nagels vindt.

De uitsterving van de noordelijke witte neushoorn is niet alleen slecht voor de biodiversiteit, maar ook voor de mens. Iedere soort heeft namelijk een functie binnen het ecosysteem. Zo zorgde grazende neushoorns ervoor dat open savannes in stand werden gehouden. Dit was gunstig voor andere diersoorten zoals de antilopes, maar zorgde er ook voor dat bosbranden zich minder makkelijk konden verspreiden. Hoe meer schakels er worden weggehaald, hoe zwakker het systeem wordt. Dit is ook schadelijk voor de mens, wij zijn namelijk ook afhankelijk van het ecosysteem. Het grote gevaar is dat we straks op een punt komen waar de gevolgen niet meer te overzien zijn en we het niet meer terug kunnen draaien. Er zijn wel nieuwe ontwikkelingen gaande, die dit misschien kunnen veranderen. 

Afgelopen jaren hebben wetenschappers geavanceerde reproductieve technologieën ontwikkeld om nieuwe noordelijke witte neushoorn embryo’s in een laboratorium te creëren. Dit is nog niet eerder geprobeerd, maar deze techniek zou de soort mogelijk kunnen redden. Aan deze techniek kleven wel morele en wetenschappelijke dilemma’s. De vraag is: wat is de rol van de mens in de natuur en wat betekent het wanneer een soort uitsterft? 

Ten slotte kan het gebruik van deze ‘oplossingen’ tot een zogenaamd moreel risico leiden. Als het mogelijk wordt om onze fouten terug te draaien, voelen we ons misschien meer aangemoedigd om dit te gebruiken bij andere uitstervende soorten. Dit kan ertoe leiden dat de mens minder serieus omgaat met de schade die we aan het milieu aanbrengen. 

Wij van GreenClean houden rekening met de dieren op onze planeet. Daarom zijn bijna alle producten veganistisch. Dit houdt niet alleen in dat het geen dierlijke bestanddelen bevat, maar ook dat er niet getest is op dieren! Voorkom dierenleed en koop bewust duurzame dierenleed vrije producten 💚.