Hygiënisch en duurzaam handen drogen

Handenwassen is in tijden van de pandemie niet uit het dagelijks leven weg te denken. Samen tegen corona strijden doen we onder andere door hygiënisch (en liefst ook duurzaam) handen te wassen én te drogen. Het laatste, handen drogen, is een stap die we eigenlijk meestal vergeten. Zonde, want handen drogen na het grondig wassen draagt bij aan het voorkomen van infecties. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research. Door goed handen te wassen kan in Nederland alleen al tientallen sterfgevallen, ruim honderd miljoen euro aan medische kosten en driekwart miljard euro aan economische schade voorkomen worden. 

Redenen om je handen goed te drogen na het wassen:

  • Drogen verwijdert een belangrijk deel van de ziekmakende bacteriën die op je handen zitten.
  • Goed handen drogen voorkomt dat je natte handen een super-spreader van bacteriën worden.
  • Als handen of andere delen van de huid te lang nat blijven, neemt de kans op huidproblemen en eczeem toe. Goed drogen kan je daar tegen beschermen.

Drogen na het wassen is dus essentieel voor goede handhygiëne. Er zijn verschillende droogmethoden, maar uit meerdere onderzoeken lijken papieren handdoeken het beste resultaat te geven. Zo worden je handen van papier snel en goed droog. Ook verwijdert papier bacteriën goed en is het zelf geen bron van micro-organismen. Verder is er minimale risico op het beschadigen van de huid, zeker wanneer er zacht papier wordt gebruikt. 

Om ervoor te zorgen dat het drogen ook duurzaam is, wordt aangeraden om 100% gerecycled papier te gebruiken. Het liefst papieren handdoekjes die zo licht mogelijk zijn zonder dat je meer doekjes moet gebruiken: de milieubelasting neemt namelijk één-op-één toe met het gewicht van het papier. Daarnaast is na gebruik van papieren doekjes om ook energie te winnen uit afvalverbranding van papierendoekjes. Verder kan je als handendroger zelf ook veel invloed hebben in het droog proces om milieubelasting te beperken, door bijvoorbeeld maar 1 papieren handdoek te gebruiken. Naast papier is textiel ook een redelijk alternatief om je handen mee te drogen. Zo zijn rolhanddoeken, gemaakt van linnen die een ‘schone’ productie hebben, ook goed duurzaam alternatief. In alle gevallen, bij zowel papier als gebruik van textiel is het wijs om lokale leveranciers en wasserijen in te schakelen. 

Het is hoog tijd om na je duurzame handzeep, zoals de handzepen van Werfzeep, je handen uitgebreid te drogen! Thuis kun je dat het beste doen met een textiele duurzame handdoek.