Hoe herken je een duurzaam ondernemend schoonmaakbedrijf?

Vandaag de dag worden termen zoals duurzaamheid en maatschappelijk-verantwoordelijk ondernemen (MVO) steeds belangrijker in de wereld. Grote klimaatzaken, groeiende bewustzijn over de menselijke impact op de planeet en de zichtbare gevolgen van klimaatverandering dragen bij aan het feit dat zaken zoals duurzaamheid en MVO serieuzer genomen worden. Ieder geval lijkt het alsof er nú meer dan ooit belangstelling voor is. Hierdoor zijn er steeds meer groene ontwikkelingen, zoals ook de komst van duurzame schoonmaakbedrijven! Waar moet je op letten bij het inhuren van een duurzaam schoonmaakbedrijf?

Hoe maak je duurzaam schoon?

Een duurzame schoonmaakwijze betekent eigelijk dat er vooral gewerkt wordt met schoonmaakstoffen die niet schadelijk zijn voor mens & milieu. Er worden milieubewuste keuzes gemaakt bij zowel het aanschaffen als bij het gebruiken van duurzame schoonmaakmiddelen. Uiteraard gaat het uiteindelijk wel om hygiëne, dus er mag niet worden ingeleverd op kwaliteit. Duurzame schoonmaakmethodes bestaan vaak uit:

  • De juiste doseringen toepassen, teveel schoonmaakstoffen is niet goed voor de natuur of voor jou!
  • Er worden, zover het kan, spullen hergebruikt of opnieuw bijgevuld. Dit is in veel gevallen ook kostenbesparend!
  • Ten alle tijden worden aggressieve schoonmaakmiddelen vermeden. Zelf voor de meest hardnekkige schoonmaakklusjes kunnen groene alternatieven zoals huisdhoudsoda, schoonmaakazijn en groene zeep gebruikt worden.
  • Er wordt op verantwoorde wijze omgegaan met afvoer resten en vuil.
  • Energiezuinige schoonmaakapparatuur worden gebruikt. 
  • Er wordt gelet op het water gebruik en op de temperatuur van het water! Overmatig gerbuik van warm water is zeer belastend voor het milieu, omdat het enorm veel energie kost om water te verwarmen. 

 

Tenslotte kunnen bij duurzame schoonmaaktechnieken het gezonde verstand ook niet ontbreken: zo is bijvoorbeeld regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep minder schadelijk voor het milieu, dan eens in de zoveel tijd schoonmaakmiddelen gebruiken met zware chemicaliën. Laat je goed informeren en schroom niet om vragen te stellen over de gebruikte schoonmaakmiddelen en -werkwijze. 

Meer dan alleen milieuvriendelijkheid

Veel mensen denken bij MVO en duurzaamheid in de schoonmaakbrance aan het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Al hoewel goede duurzame schoonmaakmiddelen zeker kunnen helpen om de schadelijke milieu-impact te kunnen beperken, is het wel maar één onderdeel van het gehele schoonmaakproces. Om een duurzame schoonmaakbranche te creeëren is de duurzame inzetbaarheid van mensen ook zeer van belang. Dit kan alleen bereikt worden wanneer schoonmakers zelf onder goede arbeidsomstandigheden werken, er gecontroleerd wordt op de kwaliteit van het schoonmaakwerk en er ook bijvoorbeeld scholingsmogelijkheden zijn over het belang van maatschappelijk-verantwoordelijk en milieuvriendelijk werken. Wanneer het bedrijf zelf transparant is over de duidelijke stappen die zij ondernemen om duurzaam te werken, weet je vaak al dat je goed zit. Uiteindelijk zul je zelf onderzoek moeten doen om de ware omvang van de schade die beloofd wordt te voorkomen te achterhalen.