Geen oranje, maar groene Koningsdag!

Duurzaam Koningsdag vieren, hoe gaat dat tegenwoordig? Gezelligheid en oranje kleding dragen staat natuurlijk voorop. Helaas zijn er veel andere bijzaken die ervoor zorgen dat deze dag tot een van de milieuonvriendelijkste dagen van het jaar behoren… Het goede nieuws is dat met een paar kleine aanpassingen dit gezellige feest ‘groen’ kan worden.

In de tijd van pandemiëen en lockdowns ziet deze Koningsdag er al heel anders uit dan normaal.. Misschien is nu wel de perfecte gelegenheid om vandaag, met aandacht voor de natuur, het feestje te gaan vieren! Dan zijn er vijf leefregels te hanteren die kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijk feestje:  

  • Ga dit jaar eens voor lekkere plantaardige hapjes (Kijk eens op de website van gewoonvegan.nl of veganchallenge.nl voor inspiratie).
  • Zeg nee tegen PLASTIC –  gebruik geen plastic versiering/ballonnen/fluitjes/kransen/prulletjes – recycle wat je hebt of maak zelf dingen die afbreekbaar zijn!
  • Mensen over de vloer gehad? Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen om je huis weer spik en span te krijgen.

 

Indien we volgend jaar weer gezellig in een parkje Koningsdag kunnen vieren:

  • “Bring your own”: gebruik je eigen oranje mok en bestek in plaats van wegwerp plastic (dat is toch wat feestelijker).
  • Ruim je eigen rommel op! Dit is een erg belangrijke tip, want helaas zorgt het oranjefeest altijd voor heel veel zwerfafval…

 

Met deze tips kan het eigenlijk niet mis gaan. Dan rest er nog een ding om te zeggen: Gefeliciteerd Willempie! Maak er een leuke dag en vergeet niet: Maak van Koningsdag 2021 geen Coronadag!