Ecologische schoonmaakmiddelen vaak niet zo groen als je denkt!!

Wanneer je over duurzame schoonmaakmiddelen leest, vliegen de milieubewuste termen ‘ecologisch’, ‘biologisch afbreekbare stoffen’ of ‘eco vriendelijk’ je om de oren. De grote vraag hierbij is natuurlijk of deze producten dan ook zo goed zijn voor het milieu als ze beweren te zijn. Helaas is dit namelijk niet altijd het geval. Hoe zorg je ervoor in tijdperk waar ‘duurzaamheid’ nu als een handige marketingstrategie wordt gezien, toch de milieuvriendelijke keuze maakt?

 

Het is lastiger dan je denkt, want zo zegt bijvoorbeeld de de term ‘gemaakt van plantaardige stoffen’ niets over de milieubelasting van dat product. Dit komt omdat plantaardige stoffen, zeker stoffen zoals kokosolie en palmolie, niet per se minder schadelijk voor het milieu zijn dan synthetische stoffen, zoals de fossiele brandstof aardolie. Dit klinkt misschien een beetje gek, want synthetische stoffen geven vaak een extra hoge uitstoot van CO2 bij gebruik. Maar het telen van plantaardige stoffen vaak ook niet zo goed voor het milieu… Denk aan ontbossingen van regenwoud voor landbouwgrond, hoge watergebruik, bemesting dat leidt tot stikstofvervuiling en transport voor plantages.

Naast het feit dat je door de vele greenwashing termen niet meer weet wanneer een product daadwerkelijk duurzaam is, heb je datzelfde probleem met keurmerken. Keurmerken zijn certificaten die alleen op producten zitten die aan de hoge eisen van een keurmerk voldoen. Zo mogen stoffen die in schoonmaakproducten met een keurmerk zitten bijvoorbeeld niet schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid. Behalve de inhoud van een schoonmaakmiddel, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de verpakking. Ook hiervoor gelden ook strenge eisen bij milieu keurmerken. Toch is de betrouwbaarheid van een keurmerk niet altijd even goed… Check daarom altijd eerst even wat voor keurmerk het is, waar het voor staat en hoe er controle plaatsvindt om de hoge eisen aan de producten te waarborgen. Dit klinkt misschien als veel werk.. Maar daarom heeft milieu centraal een handige app (Android en iOS) die je daarbij kan helpen. Betekent dit dat producten met keurmerken altijd duurzamer zijn? Nee, maar van producten zonder keurmerk weet je het gewoon niet zeker.. Het is aan jou om deze afweging zelf te maken, maar het belangrijkste is dat je goed je research doet om na te gaan of een product of keurmerk zo duurzaam is als je denkt/hoopt dat het is.

Het is wel belangrijk dat duurzame schoonmaakmiddelen net zulke goede prestaties leveren als reguliere schoonmaakproducten. Gelukkig weten we nu steeds beter welke stoffen zorgen voor een een betere schoonmaakbeurt met minimale belasting aan het milieu en aan jouw gezondheid. Bovendien zijn de milieuvriendelijke producten vaak helemaal niet duurder in tegenstelling met vroeger. Maar met het kopen van milieuvriendelijk schoonmaakmiddel ben je er nog niet, bijna net zo belangrijk is het gebruik van schoonmaakproducten tijdens het poetsen. Om groen te boenen heb je immers de producten en de kennis nodig! Lees onze artikelen in de Greenwiki voor tips om zo duurzaam mogelijk schoon te maken. Neem ook een kijkje in onze webshop of bestel een schoonmaak box met alle producten die je nodig hebt!