Earth Day, een wereldwijde klimaatbeweging!

Goed nieuws voor Earth Day: zie het artikel over een nieuw EU akkoord!

Ieder jaar van 20 t/m 22 april wordt het evenement Earth Day georganiseerd. In deze periode wordt er op een positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom klimaatverandering, natuur en milieu. Er worden verschillende activiteiten gegeven, die het doel hebben om mensen meer bewust te maken van hun impact op de aarde. 

Het thema dit jaar is “Restore the Earth”. De wereld komt langzaam uit de corona crisis, maar men moet goed nadenken over de manier waarop we leven. Oftewel: “as the world returns to normal, we can’t go back to business-as-usual”.

Het ontstaan van Earth Day

In 1969 blies een oliebron op voor de kust van Santa Barbara, Californië. Hierdoor lekte 3 miljoen liter olie in de oceaan, waarbij er meer dan 10.000 zeevogels, dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen omkwamen. Als reactie op deze gebeurtenis stelde vredesactivist John McConnell op het UNESCO-conferentie van San Francisco voor om een dag te kiezen ter ere van de aarde. Zo ontstond het idee van “Earth Day”, waar al snel meer mensen wilden helpen om deze speciale dag vorm te geven met de nadruk op educatie over het klimaat.

Bijzondere Earth Day facts:

  • De eerste ‘Earth Day’ werd gehouden op 22 april 1970. Er gingen meer dan 20 miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de vervuiling van het milieu. Tot de dag van vandaag is deze dag een van de grootste één-dag protesten in de geschiedenis van de mensheid!
  • Op Earth day 2016 werd het historische Klimaatakkoord van Parijs getekend door zo’n 120 landen. Dit Klimaatakkoord is het eerste echte wereldwijde overeenkomst om de klimaatcrisis te bestrijden. 
  • Op Earth day 2020 vierden meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld de 50e verjaardag van de organisatie. Deze viering wordt de grootste online massamobilisatie in de geschiedenis genoemd!

 

Earth day: Drie dagen klimaatactie!

Tegenwoordig is Earth Day een enorme organisatie dat meer dan 1 miljard mensen in omloop heeft en met 75.000 partners samenwerkt. Ook bestaat het protest allang niet meer uit één enkele dag, maar is het verspreid over drie dagen. Het evenement begon op 20 april met de globale jeugdtop. Een dag waarbij de jeugd zich kon uitspreken over het klimaat, met sprekers zoals Greta Thunberg. Op de tweede dag staat het onderwijzen van de milieuproblemen internationaal centraal. Op de laatste dag, 22 april, wordt er via een live digital event gesproken over het milieu. De missie van de Earth Day organisatie is om de milieubeweging wereldwijd te diversifiëren, te onderwijzen en te activeren. 

Doe jij mee met Earth day? Begin bij het schoonmaken van je eigen huis voor een schonere wereld. Schrob, boen, poets, reinig en was groen met de producten van GreenClean!