Klimaatverandering in Europa

In 2020 maakte Europa het warmste jaar ooit mee, vermeldt een rapport van Copernicus, het aarde observatiedienst van de Europese Unie. De gemiddelde temperatuur lag 1,6 graden hoger dan normaal. Bovendien was 2020 wereldwijd ook het warmste jaar dat ooit gemeten was. Opvallend was wel dat in Europa de temperatuur hoger was gestegen dan in de rest van de wereld. Vooral de warme winterperiode was opmerkelijk. Er waren weinig dagen onder de nul graden. Ook bleek uit het rapport dat er minder sneeuw en zee-ijs was. Naast het warmterecord, viel er ook recordhoeveelheid neerslag in 2020. Dit was volgens de onderzoekers toe te schrijven aan storm Alex, die enorm veel regen bracht en die in voorjaar voor grote overstromingen zorgde in West-Europa. 

De overgang van winter naar voorjaar was vorig jaar zeer ongewoon. Het weer in februari was ongekend nat, dit kwam door storm Alex, maar het weer in het voorjaar was juist redelijk droog. “Die overgang was echt opmerkelijk”, zei Gerard van der Schier van het KNMI, een wetenschapper die meeschreef aan het rapport van Copernicus. Deze extremen in in het weer, zoals de verschillen in temperatuur en neerslag, passen goed in het beeld van klimaatverandering. Van de Schier vindt de bevindingen van Copernicus erg zorgelijk. “Ik ben bang dat dit bevestigd dat het klimaat razendsnel opwarmt.”

De opwarming van de aarde is al een lange tijd zichtbaar. Zo was periode 2011-2020 de warmste gemeten decennium ooit. Sinds 1980 is elk decennium warmer dan de vorige en worden het ene wereldrecord na het andere verbroken. De temperatuurstijging zal naar verwachting alleen maar gaan toenemen, vanwege de stijgende uitstoot van broeikasgassen. Om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te houden, is het belangrijk dat we met zijn alle rekening gaan houden met onze aarde. 

Als onze artikelen je nou erg laten schrikken, dan excuses, dat is niet onze bedoeling, we willen je alleen activeren om bij te dragen aan een groene wereld. Alle beetjes helpen, leef bewuster en koop (alleen wanneer het nodig is) milieuvriendelijke producten, zoals onze planeet vriendelijke schoonmaakmiddelen! 💚