3D geprinte huizen

Er is een nieuwe ontwikkeling gaande in de bouwsector. De titel verklapt het al maar het gaat om duurzame manier van huizen bouwen. Het project Milestone, een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Vesteda, Van Wijnen, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos, realiseert huizen die rechtstreeks uit de printer komen! Het klinkt waarschijnlijk onvoorstelbaar, maar afgelopen vrijdag (30 april) kreeg de eerste huurder al de sleutel overhandigd van Vesteda voor de eerste Nederlandse woning die 3D-geprint is!

Deze huizen worden gebouwd, of liever gezegd uitgeprint, in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. De techniek die dit mogelijk maakt is volop in beweging en erg bijzonder. Daarbij zijn de onderwerpen van de woningen ook uitzonderlijk: de vorm van de huizen is gebasseerd op een onregelmatige zwerfkei. Hierdoor passen de zwerfkei-woningen goed in de bosrijke omgeving. Het geeft een heel natuurlijke uitstraling. Dit ontwerp is voor elke bouwtechniek nogal een uitdaging en geeft uitstekend aan welke mogelijkheden de 3D-printtechniek geeft in vergelijking met traditionele bouwtechnieken. 

Ontstaan van 3DCP & bouwmethode

In 2005 werd voor het eerst in de wereld in één arbeidsgang succesvol een muur geprint met beton. Na twee jaar van ontwikkelen en experimenteren was het 3D-betonprinten geboren. Toch duurde het zeker nog 10 jaar voordat de Technische Universiteit een onderzoeksprogramma startte genaamd 3D Concrete Printing (3DCP). Na samenwerking met verschillende partners kwam de techniek in een snelvaart en worden nu de eerste huizen ermee gebouwd. De huizen bestaan uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in een printfabriek in Eindhoven. Deze elementen worden met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en bovenop de fundering geplaatst. Dan worden de huizen voorzien van een dak en kozijnen en verder afgewerkt. Elk huis kan zijn eigen unieke vorm krijgen 

Hoe duurzaam?

De hoogwaardige en ambitieuze architectuurprojecten zijn niet alleen buitengewoon vanwege de manier waarop ze worden gebouwd, maar ook nog eens ontzettend duurzaam! Dit komt door de extra dikke isolatiepakket die de huizen bevatten. Daarnaast worden de woningen aangesloten op het warmtenet. De 3D-geprinte huizen zijn hierdoor zeer energiezuinig, met een energieprestatiecoëfficiënt  van 0,25 (een index die de energetische efficiëntie van nieuwbouw aangeeft, dus hoeveel energie een woning gaat gebruiken kortgezegd). Dit is zeer laag in vergelijkingen met andere nieuwbouwprojecten. Een ander belangrijk verschil met de 3D-betonprinttechniek en ‘normaal’ bouwen, is dat er minder beton gebruikt. Alleen daar waar nodig is, wordt beton gestort. Laat dit nou ontzettend voordelig zijn voor de natuur, aangezien dat bij de productie van beton er grote hoeveelheden van het broeikasgas CO2 wordt uitgestoten. 

De ambitie van project Milestone is om bij te dragen aan een oplossing van het woningentekort, door woningen te bouwen met de duurzame 3D-betonprinttechniek. In huizen waar duurzaamheid, natuur en nieuwste technologische ontwikkelingen zo op de voorgrond staan, kan het niet anders dat er straks ook wordt schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Doordat de huizen voornamelijk uit beton bestaan, is het gebruik van natuurlijke producten een vereiste. Chemische en synthetische stoffen kunnen beton namelijk makkelijk beschadigen… Duurzame huizen verdienen duurzame schoonmaakmiddelen! (maar eigenlijk verdienen alle huizen dat!) Want zowel bij het bouwen als bij het onderhouden is het slim om rekening te houden met onze planeet 💚.